Tutorial – Cum aplicam pasta termica pe procesor, pas cu pas

0
9046

Construirea unui PC nu este foarte grea daca stii ce faci, iar procedurile sunt aceleasi ca in cazul construirii unui obiect din blocuri Lego. Unul dintre cei mai disputati pasi in ultima perioada este bineinteles pasta termica ce face contactul intre procesor si ansamblul de radiator+ventilator denumit de obicei Cooler.

Multi se intreaba ce pasta trebuie sa cumpere?, dar mai ales cat si cum trebuie sa puna pe procesor pentru a obtine cele mai bune rezultate. In tutorialul de astazi, imi propun sa va raspund acestor intrebari avand in vedere cei cativa ani de experienta in domeniu si procedurile pe care le-am descoperit, perfectionat si urmat dupa cel putin 1000 de PC-uri asamblate personal.

In primul rand, nu va ingrijorati prea tare la instalarea unui Procesor pe placa de baza. Am descoperit pe parcursul timpului ca cei care se ingrijoreaza cel mai tare au cele mai multe sanse sa indoaie vreun pin sau sa puna prea multa pasta ori sa provoace cine stie ce accident. Nu este deloc un pas greu ata timp cat te documentezi si cam ai idee cum se face iar asta o sa descoperim pe indelete impreuna intr-unul din episoadele viitoare. Momentan haideti sa ne lamurim cum sta treaba cu pasta termoconductoare.

Intrebarea ce urmeaza este: Ce este pasta termoconductoare ?

Pasta termoconductoare este un tip de agent de transfer care serveste in principal la acoperirea golurilor microscopice ce intervin natural in momentul in care doua suprafete metalice sunt presate una impotriva celeilalte asa cum este cazul procesorului si al cooler-ului ce trebuie sa fie montat peste acesta. Aceste goluri pline cu aer pun mari probleme cooler-ului si il impiedica sa preia eficient caldura emanata de procesor in timpul functionarii ceea ce duce de cele mai multe ori la PC-urile moderne si procesoarele lansate in ultimii 10 ani la intrarea in protectie si inchiderea automata a PC-ului.

Dupa compozitie, sunt impartite in cateva tipuri distincte incluzand aici tipul ceramic recomandabil in general incapatorilor care tind sa puna prea multa pasta, metalica recomandabila de obicei avansatilor sau celor care isi doresc un transfer termic cat mai bun si solutiile solide reprezentate de ceea ce in engleza se numesc Thermal PADS care se utilizeaza de obicei la asigurarea contactului dintre memoriile RAM si cooler-ul placii video sau la asigurarea contactului dintre etajul de alimentare a unei placi video si cooler-ul sau.

Multe dintre coolerele ce vin odata cu procesoarele vin cu pasta termica preaplicata insa personal recomand inlaturarea ei si utilizarea unei paste termice proaspete aplicate chiar in momentul montarii procesorului pentru asigurarea celor mai bune rezultate.

Bun, acum ca am explicat ce este pasta termoconductoare este timpul sa trecem la primul pas, pregatirea Cooler-ului si a Procesorului.

Daca utilizati un Cooler sau Procesor care deja au fost utilizate anterior atunci, foart eprobabil veti avea de-a face cu un reziduu ramas de la vechea pasta termoconductoare ce ar putea interveni defavorabil in performanta ulterioara a sistemului, de aceea este necesara curatarea ei. Nu fiti tentati sa reutilizati vechea pasta prezenta pe cooler sau pe procesor pentru ca pasta isi pierde calitatile in timp, se usuca si nu veti avea parte de o conexiune optima intre cooler si procesor.

Spuneam ca trebuie sa curatati pasta termoconductoare si aici in functie de buget sau de cunostinte exista mai multe solutii.

De obicei, curatarea optima este realizata cu solutii speciale, o optiune foarte raspandita fiind solutia de curatare in doua etape ArtiClean insa este destul de greu de gasit.

A doua optiune si cea mai utilizata de profesionisti in special in domeniul electronic este alcool-ul izopropilic de concentratie mare. Este usor de gasit, nu foarte scump iar o sticluta va va fi utila foarte multi ani. Ce faci insa daca nu esti nici specialist si nici profesionist si nu dispui nici de prima nici de a doua solutie iar PC-ul trebuie sa fie asamblat ca sa te poti juca sau sa il poti utiliza cat mai repede?

Ei bine, aici vorbim despre o solutie pe care personal o utilizez de foarte mult timp, intotdeauna cu rezultate dintre cele mai bune, respectiv utilizarea solutiei de geamuri. Aplicati una sau doua fas-uri pe un servet de hartie din cele pe care le gasiti de obicei la rola in fiecare bucatarie si incepeti sa stergeti cu grija procesorul. Cand descoperiti ca servetul doar intinde pasta in loc sa il curete, imapturiti-l pentru a expune o portiune proaspata, mai bagati doua fas-uri si repetati pana cand procesorul este curat. In unul sau doua servetele ar trebui sa terminati.

Aceeasi pasi sunt valabili si daca trebuie sa inlaturati pasta termica preaplicata sau pe cea veche de pe un cooler. Acum, sa trecem la aplicarea pastei termoconductoare.

Daca o sa va uitati pe Internet o sa vedeti zeci de pareri despre cum trebuie asezata pasta termoconductoare pentru rezultate optime. Unii zic ca un punct e ok, atii ca o linie, altii spun ca asezarea pastei in cruce este cea mai buna iar altii ajung la asezarea pastei termoconductoare in stea pe procesoarele cu suprafata mare. Personal nu sunt de acord cu nici una dintre acestea pentru ca dupa asezarea coole-ului cu greu te poti asigura ca pasta a ajuns in fiecare colt al procesorului sau ca nu ai pus prea multa si surprlusul se scurge pe langa putand cauza probleme pe viitor.

Solutia este controlul cantitatii si al dispunerii pastei termoconductoare pe suprafata procesorului. Pentru asta incepem prin a pune direct un pic de pasta termica pe procesor utilizand seringa in care a venit. Luati apoi o punguta de sandwich sau daca nu aveti , orice punga fabricata din plastic subtire si infasurati-o in jurul aratatorului. Punga sau de ce nu, daca aveti manusa chirurgicala serveste un dublu scop, previne murdarirea dar mai ales previne contamincarea pastei termoconductoare cu uleiurile naturale secretate de mana umana.

Utilizand degetul astfel pregatit incepeti sa imprastiati pasta termoconductoare din centru spre margini incercand sa mantineti o distributie cat mai uniforma. Daca ati pus prea putin, repetati, mai puneti si intindeti din nou, daca ati pus prea mult, intoarceti-va la pasul 1 , curatati totul cat mai bine si repetati pasul 2. Scopul este sa obtineti o acoperire uniforma si un stra subtire aproape translucid care, la asezarea cooler-ului sa faca un contact optim cu acesta fara a da prea mult pe dinafara, peste marginea procesorului.

Asezati cooler-ul peste suprafata astfel pregatita a procesorului si centrati-l peste procesor apoi strangeti sistemul de prindere in diagonala, putin cate putin pentru a aplica o presiune egala pe toate cele 4 colutiri si ar trebui ca totul sa fie gata in cel mult 5 minute.

Sper ca am reusit sa va fiu de folos si ca veti gasi util acest tutorial.

Coolere de procesor in oferta evoMAG.ro: Click AICI.

Pasta Termoconductoare in oferta evoMAG.ro: Click AICI.

Lasa un raspuns