Cel mai bun windows 10[ 32 sau 64 biti ]: Home Edition sau Professional?

0
36614

Vreti sa faceti upgrade la Microsoft dar nu stiti care este cel mai bun Windows 10? sau vreti cumparati un sistem de operare pentru un laptop sau pentru un calculator nou free-dos, dar nu sunteti sigur ce versiune se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra? Iata in continuare cateva sfaturi care va pot ajuta in acest sens.

Dupa cum probabil  sunteti deja obisnuit cu vechile versiuni de Windows, aveti mai multe optiuni la dispozitie atunci cand vreti sa cumparati sau sa faceti upgrade la Windows 10. Toate aceste versiuni au un set identic de caracteristici de baza, plus cateva particularitati.

Va prezentam mai departe o detaliere a editiilor care v-ar putea interesa, alaturi de indicatii legate de ceea ce va poate oferi fiecare versiune in parte. Speram ca astfel sa fie mai usor sa va decideti ce tip de Windows 10 este mai potrivit pentru dumneavoastra.

64 sau 32 biti care este cel mai bun windows 10?

Cel mai bun windows 10

Inainte de a alege o editie de Windows care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra, trebuie sa identificati ce versiune de biti va trebuie pentru tipul dumneavoastra de hardware (laptop sau desktop). Din acest punct de vedere, primul lucru de care trebuie sa tineti cont este procesorul. Microsoft va ofera doua posibilitati:

  • windows pe 32 de biti – adecvat pentru procesoarele mai vechi
  • windows pe 64 de biti – adecvat pentru procesoarele mai noi.

Daca aveti un laptop cu un procesor fabricat dupa 2007 – 2008, cel mai probabil acesta este pe 64 de biti. Arhitectura pe 64 de biti permite procesorului sa ruleze mai repede si mai eficient. Poate sa gestioneze o capacitate mai mare de RAM si prin urmare va putea opera mai multe sarcini simultan.

Adevarat, un procesor pe 64 de biti poate rula cu usurinta soft pe 32 de biti, chiar daca ne raportam la Microsoft Windows 10, dar cu toate acestea este mai indicat sa alegeti o versiune de windows pe masura componentei hardware.

Dar cum stiti daca laptopul sau desktopul dumneavoastra suporta Microsoft windows pe 64 de biti?

Pentru a afla acest lucru, urmati pasii:

  1. Faceti click dreapta pe butonul de Start (Start menu) .
  2. Click pe System.
  3. Verificati ce scrie la System type. De aici veti putea citi ce sistem de operare utilizati in prezent, precum si tipul de procesor al unitatii (pe 32 de biti sau pe 64 de biti).

Daca scrie: operating system x86-based processor – inseamna ca aveti un procesor pe 32 de biti. Daca scrie x64-based processor, atunci aveti un procesor pe 64 de biti.

Ce avantaje are Microsoft Windows 10 pe 64 de biti?

Microsoft Windows 10

Am discutat despre Windows 10 pe 32 si 64 de biti, dar care sunt beneficiile versiunii pe 64 biti? Cel mai evident avantaj este faptul ca Windows X64 poate gestiona mai mult RAM decat editia pe 32 biti.

Windows 10 pe 32 biti va limiteaza sa utilizati 4 GB RAM sau mai putin. Astfel, memoria pe care o instalati peste 4 Gb nu este utilizata de Windows pe 64 de biti. Sistemele pe 64 de biti pot folosi mai multa memorie RAM.

RAM-ul este o memorie de scurta durata. Cu cat aveti mai multe sarcini de lucru simultan, cu atat aveti nevoie de mai multa memorie.

De aceea va recomandam sa aflati ce memorie are laptopul sau computerul dumneavoastra, ce memorie suporta maxim si cum puteti sa o upgradati (daca este cazul).

Pe un sistem Microsoft Windows 10 pe 64 de biti, veti observa de asemenea doua foldere pe drive-ul C. Pentru ca programele pe 32 de biti sunt in mod inerent diferite de soft-ul pe 64 de biti, Windows le stocheaza diferentiat.

Astfel, ori de cate ori instalati soft-ul care este construit pentru sistemele x64, el ajunge in folderul Program Files. Soft-ul pe 32de biti merge in Program Files (X86) insa. Pe un sistem cu 32 biti, veti vedea doar folderul Program Files, deoarece el nu poate utiliza soft pe 64 de biti.

Unele programe, cum sunt Chrome si Firefox, sunt disponibile pe 64 de biti. Aceste versiuni nu ofera optimizari masive fata de versiunile pe 32 de biti, dar sunt putin mai eficiente si mai stabile.

Editoarele video si alte pachete de software similare ruleaza mult mai bine pe Windows pe 64 de biti. De asemenea, multi-taskingul devine mai eficient.

Windows 10 pe 64 de biti este mult mai sigur. Include aplicatii de protectie suplimentara impotriva rootkiturilor. Asta nu inseamna ca unitatea devine imuna atacurilor, dar este o arhitectura mai moderna care nu este intepenita de niste standarde invechite.

Ce caracteristici de baza are Microsoft Windows 10?

Spuneam la inceput ca toate versiunile de windows au un set de specificatii comune. Intre ele exista apoi diferente, in functie de particularitatile fiecarei versiuni. In continuare ne vom referi la acele caracteristici specifice Windows 10, pe care le veti regasi pe aproape orice tip de versiune veti alege sa achizitionati.

  • Asistentul digital Cortana. Acesta va ajuta sa setati notificari, va ofera numeroase informatii utile si va ajuta inclusiv sa scrieti mesaje text sau emailuri.
  • Windows Hello este o alta caracteristica de baza a sistemului de operare Windows 10. Hello se refera la un sistem de securitate biometric de recunoastere faciala sau scanare a amprentelor digitale. Puteti folosi aceste optiuni pentru a va conecta la sistemul de operare sau pentru confirmarea achizitiilor din Magazin.
  • Microsoft Edge este un web browser care inlocuieste clasicul Internet Explorer. Este gandit pentru utilizatorul modern si are inclusiv functii de e-reader, extensii inovatoare, update-uri permanente.
  • Desktopul Virtual va permite sa creati mai multe desktopuri pe care apoi le puteti repozitona simplu, doar prin apasarea unui buton. Aveti de asemenea posibilitatea de a muta ferestre de pe un desktop pe altul si puteti urmari mai usor mai multe proiecte la care lucrati in acelasi timp.
  • Windows Defender este programul soft care va protejeaza laptopul sau desktopul de virusi sau alte programe malware. Defender ruleaza in mod continuu, iar daca se intampla ca ceva suspicios sa apara in sistemul de operare, el va informeaza prompt. La fel, daca sunteti pe punctul de a accesa un fisier nesigur, Defender va poate avertiza asupra acestui lucru. Din fericire, el este actualizat constant.

Microsoft Windows 10 Home si particularitatile sale

windows pentru desktop

Sistemul de operare Windows 10 Home este ideal pentru oricine tanjeste dupa acea experienta familiara, rationalizata si populara.

Daca nu sunteti foarte preocupat de securitatea unor date critice si in general nu aveti mai multe dispozitive de gestionat, pur si simplu nu veti simti ca va lipseste ceva daca optati pentru Windows 10 Home.

Chiar daca denumirea versiunii sugereaza cumva ca este vorba despre un soft dedicat utilizatorului casnic, acest lucru nu este adevarat.

De fapt, chiar si firmele pot cumpara si folosi sisteme de operare Windows Home pentru laptopurile si calculatoarele de la sediu sau de la punctele de lucru.

Cu toate acestea, in functie de complexitatea si specificul afacerii este bine sa faceti un audit si sa vedeti daca aveti de castigat daca optati pentru Windows 10 Professional (care este mai scump), in detrimentului Windows 10 Home (care este mai accesibil la pret, dar caruia ii lipsesc cateva functii la care ne vom referi in continuare).

Jucati des pe laptop sau calculator si nu stiti daca Windows 10 Home este potrivit pentru dumneavoastra?

Windows 10 este excelent pentru gameri – va permite sa sincronizati conturile Xbox Live si va ofera acces deplin la PC.

Daca aveti acasa o consola Xbox One, veti putea sa redati si sa jucati pe orice PC din reteaua locala. Windows 10 Home include un Game Mode care creste performanta de joc si caracteristica de difuzare fara sa instalati si sa utilizati alte soft-uri.

Nu in ultimul rand, Windows Home Edition include cateva aplicatii familiare de crestere a eficientei si productivitatii in lucru – de exemplu: Calendar, Harti, Mail, Filme si TV, Fotografii.

Windows 10 Home reprezinta cu siguranta o achizitie inteligenta si economica, care in prezent are preturi incepand cu 499 lei.

Oferta de pe siteul web evoMAG Microsoft Windows 10  Home

Windows 10 Home, 64 bit, Limba Engleza, OEM = 499 lei

windows 10

Cei care au cumparat aceasta versiune de Windows deja o recomanda pentru antivirusul inclus in pachet, pretul foarte accesibil, pentru cei care au comandat un laptop sau un desktop nou fara sistem de operare preinstalat, pentru fiabilitate, instalare rapida (de exemplu circa 4 minute pe un desktop cu procesor i5 7300HQ), usurinta in utilizare.

Microsoft Windows 10 Profesional

Daca sunteti persoana juridica si aveti o afacere extinsa exista mari sanse ca Windows 10 Pro sa raspunda cerintelor dumneavoastra si sa va ajute la eficientizarea task-urilor.

Cu Windows 10 Pro beneficiati de acelasi set de caracteristici comune enumerate mai sus, aveti aceleasi avantaje de joc si aceleasi aplicatii eficiente de crestere a productivitatii pe care le gasiti la Windows 10 Home.

Dar exista ceva in plus – este vorba despre cateva functii avansate pe care profesionistii le vor aprecia din plin.

Dintre acestea, una din cele mai notabile functii este Windows Update for Business, un serviciu gratuit de la Microsoft care este de altfel valabil si pentru Windows 10 Enterprise.

El cuprinde numeroase instrumente extra de securitate, ideale pentru profesionisti: protectie multipla (dispozitive, identitate, aplicatie, informatii) si o aplicatie riguroasa de actualizare ce protejeaza mai bine dispozitivele de lucru.

Device Guard si Secure Boot sunt doua aplicatii exclusiv regasite pe Windows 10 Pro, care va asigura ca echipamentele nu sunt atacate de programe malware sau de alte programe rau intentionate.

Un alt instrument specific Windows 10 Pro este BitLocker, un tool de criptare ce va permite sa blocati rapid toate echipamentele pe care le supravegheati.

windows 10 pro

Alte functii adaugate in 10 Pro sunt:

  • Active Directory
  • conexiune desktop de la distanta – Remote Desktop Connection
  • functii virtual reality Hyper-V
  • Windows Update for Busness
  • Acces la domenii.
  • Posibilitate de alocare pentru fiecare angajat un anumit echipament

Prin urmare, Windows 10 Pro este ideal in special pentru afacerile si companiile care au nevoie de instrumente avansate de securitate pentru echipamentele de lucru. Windows 10 Pro ramane o optiune de securitate extinsa si sigura, disponibila in prezent pentru circa 700 lei.

Oferta de pe siteul web evoMAG

Windows 10 Pro, 64 bit, Limba Engleza, OEM = 659 lei

Foarte multi clienti care au cumparat deja acest sistem de operare il considera cel mai bun si sunt multumiti de performante sale.

Windows 10 Home si 10 Pro sunt principalele versiune de windows disponibile pe piata. In afara de acestea mai exista varianta Windows 10 Enterprise, disponibila ca upgrade de la Windows 10 Pro.

Ce windows 10 e mai bun?

Ce windows 10 e mai bun

Raspunsul depinde de cerintele dumneavoastra specifice. Daca veti o unitate echipata cu procesor pe 64 de biti atunci puteti alege sa instalati windows 10 pe 64 de biti.

Daca sunteti un utilizator casnic sau o persoana juridica fara cerinte deosebite de management, atunci Windows 10 Home ar trebui sa fie potrivit pentru dumneavoastra.

Raportati-va la asteptarile pe care le aveti de la noul sistem de operare Windows 10, tineti cont de tipul procesorului incorporat in unitatea de lucru si ar trebui sa fie usor sa identificati versiunea potrivita pentru dumneavoastra.

Windows 10 Home, 64 bit, Limba Romana, OEM = 599 lei

Windows 10 Home, 32/64 bit, Limba Engleza, Retail = 559 lei – Noul Windows 10 retail se livreaza in format USB si in plus aveti posibilitatea de a muta sistemul de operare pe alta unitate.

Care sunt cerințele de sistem minime pentru Windows 10?

„Cati rami foloseste windows 10?”  – iata una din intrebarile comune legate de cerințele de sistem minime pentru Windows 10. Conform Microsoft, pentru ca Windows 10 sa poate rula are nevoie de procesor minim 1 GHz. Cu cat procesorul este mai performant cu atat Windows 10 ruleaza mai rapid.

Windows 10 pe 32 biti necesita 1 GB RAM si 16 GB spatiu liber pe hard disk, in timp ce varianta pe 64 biti necesita memorie dubla si minim 20 gb spatiu liber pe hard disk. Pentru cea mai buna performanta, nu excludeti instalarea pe un SSD.

Pentru alte produse Microsoft – surface book, Microsoft Windows Server Essentials 2016, 64bit, Engleza (OEM), surface pro sau Microsoft Office Home and Business 2016, 32/64bit, Limba Engleza, FPP/Medialess vizitati magazinul evoMAG.

Fara comentarii

Lasa un raspuns