Racirea calculatorului in lunile de vara revine in actualitate pe acelasi subiect. Intr-o forma sau alta sunt intrebat care sunt cele mai bune metode de a mentine computer-ul cat mai rece cu putinta asa ca acesta va fi subiectul acestui articol.
Haideti sa vedem care sunt cele 10 metode prin care iti poti mentine pc-ul cat mai rece si mai bine aerisit pe timp de vara.
10 metode prin care iti poti mentine pc-ul cat mai rece
1. Pentru racirea calculatorului primul si poate cel mai important sfat este : Asigurati o aerisire cat mai buna prin eliberarea spatiului de jur imprejurul carcasei PC-ului. Asigurati-va ca pe toate partile carcasei aveti cel putin 30 de centimetri de spatiu gol de jur imprejur atat pentru a permite ventilatoarelor de admisie sa traga aerul proaspat din afara carcasei cat si pentru a permite ventilatoarelor de evacuare sa isi faca treaba neobstructionate.
2. Incercati sa lucrati pe cat posibil in cel mai racoros colt al camerei.
Daca camera are aer conditionat, plasati PC-ul cat mai aproape de acesta sau daca nu dispuneti de un aparat de aer conditionat plasati in apropierea PC-ului un ventilator oscilant de camera pentru a circula aerul si a asigura acestuia cel mai rece aer disponibil.
3. Nu plasati PC-ul pe jos, pe podea, ci mai degraba la semiinaltime acolo unde praful nu poate ajunge cu usurinta la el. Secretul mentinerii unor ventilatoare eficiente, a unui sistem lipsit de probleme pe timp de vara si a unei carcase bine ventilate este lipsa prafului. Eu unul am plasat intotdeauna carcasa PC-ului pe birou sau pe o extensie a acestuia din doua motive respectiv estetica PC-ului personal cu care ma mandresc si faptul ca la un metru si ceva de sol praful se depune foare greu sau deloc atat timp cat carcasa este dotata cu filtre de praf.
4. Indiferent unde alegeti sa plasati PC-ul pe jos, la semiainaltime pe o platforma speciala sau pe birou, deschideti si curatati periodic carcasa PC-ului pe interior minimul recomandat fiind o da ala trei luni daca mediul inconjurator din locatie genereaza mult praf si 6 luni in alte cazuri. Atunci cand ma apuc de toaletarea unitatii, personal o desfac de tot si ma asigur ca fiecare componenta pc in parte este lipsita de praf dar daca nu aveti cunostintele necesare, nu va temeti.
Nu va este necesar decat un compresor daca detineti sau un tub de aer comprimat care costa cativa lei pentru a sufla praful din interiorul carcasei. Atentie insa, realizati aceasta operatiune intr-un spatiu bine ventilat cum ar fi pe balcon sau in curte.
5. Intotdeauna pentru racirea calculatorului in timpul functionarii pc-ului mentinati carcasa inchisa. O legenda urbana spune ca pe timpul verii deschiderea unuia dintre panourile laterale ale carcasei duce la o racire mai buna a componentelor acestuia. Pare logic la prima vedere. Teoretic, daca carcasa este deschisa este disponibil mai mult aer pentru racirea componentelor.
Imi pare rau sa o spun dar operatiunea asta are mai degraba dezavantaje prin faptul ca expune componentele sistemului la mai mult praf decat de obicei si nu permite curentilor de aer specifici unei carcase sa se formeze in orientarea prevazuta de catre producatorul carcasei astfel incat aparitia hotspot-urilor este favorizata si desi aparent placa video sau cooler-ul de pe procesor pot sa traga mai mult aer si sa functioneze la temperaturi mai scazute, restul componentelor mai ales cele de pe placa de baza sunt mai prost racite datorita neformarii curentilor de aer specifici unei carcase de pc.
6. Verificati si acolo unde este cazul inlocuiti sau adaugati ventilatoare pentru racirea calculatorului. Una dintre cele mai frecvente cauze ale defectarii unei componente este temperatura ridicata la care a fost supusa in timpul functionarii iar asta se datoreaza ventilatoarelor nefunctionale, a sloturilor de aerisire acoperite de praf ori blocate fizic sau lipsa totala sau aproape totala de ventilatie in zona respectivei componente.
Este valabil mai ales in cazul placilor video sau procesoarelor care dupa o perioada de funtionare la temperaturi foarte mari au obiceiul sa afiseze artefacte sau pur si simplu sa esueze total.
Degeaba coolerele de pe procesor sau cele ale placii video se invart de multe ori la turatie maxima incercand sa raceasca componentele daca aerul nu patrunde in carcasa sau, aerul cald rezultat de pe urma functionarii componentelor nu poate fi evacuat. Nu va fie teama sa deschideti carcasa sa o curatati si sa vedeti unde trebuie adaugat un ventilator sau care ventilator sau gauri de aerisire trebuiesc sa fie curatate pentru ca racirea sa se poata realiza asa cum trebuie.
7. Faceti un upgrade la cooler-ul de procesor daca acesta ruleaza de obicei la temperaturi inalte. Una dintre cele mai sensibile componente este procesorul iar mai ales in configuratiile de buget acesta are montat cooler-ul din cutie, ceea ce noi cei din domeniu denumim cooler stock.
De obicei, cu exceptia recentelor coolere AMD Wraith, coolerele de procesor care vin in cutie impreuna cu acesta sunt slabe, galagioase si foarte putin performante iar in timp, pe masura ce praful isi face locul in sistem sau cooler-ul se uzeaza zgomotul creste iar performanta scade.
Pentru a evita acest lucru achiztionati si montati un cooler cu un radiator cu suprafata cat mai mare si un ventilator atasat acestuia cu o dimensiune cat mai mare cu putinta insa in specificatiile carcasei ce gazduieste sistemul, suprafata de disipare a caldurii fiind in felul acesta mult sporita iar turatia ventilatorului redusa considerabil datorita dimensiunilor mai mari ceea ce reduce la minim zgomotul emis. De asemenea si schimbarea pasteti termice ce asigura contactul dintre cooler si procesor poate imbunatati semnificativ temperaturile de functionare in acest caz.
8. Inchideti computer-ul atunci cand nu este in functiune. Daca inchiderea sistemului nu este o optiune atunci setati-l sa intre in stand by sau in modul de hibernare dupa aproximativ 15 minute, timp in care nu este utilizat. Aceasta operatiune permite intrarea in modul de salvare a energiei si scade temperaturile interne ale unitatii sau ale laptop-ului.
9. Pentru racirea calculatorului renuntati la overclock. Daca nu stiti ce este overclock-ul atunci nu aveti de ce sa va temeti dar daca stiti si ati realizat o astfel de operatiune asupra procesorului sa zicem, atunci aduceti-l la starea initiala de obicei printr-un reset de bios sau un clasic „Load Setup Defaults” + „F10” si „Enter” in bios-ul sau UEFI-ul placii de baza.
Sansele sunt ca in zilele foarte caduroase de vara overclock-ul sa aduca mai mult rau decat bine performantei PC-ului daca nu dispuneti de sisteme de racire specializate si foarte performante. Doua sau trei luni fara cateva sute de MHZ in plus pentru placa video sau procesor nu au cum sa faca rau pe termen lung.
10. Utilizati surse modulare si montati doar firele de care aveti nevoie pentru alimentarea componentelor sau incercati sa plasati toate cablurile componentelor ce se conecteaza prin fire la placa de baza in spatii unde nu pot influenta curentul de aer format de ventilatoarele sistemului . Pe langa beneficiul estetic adus de o astfel de operatiune cunoscuta si ca wire management, aceasta poate preveni si formarea de hotspot-uri in sistem .
Concluzie
Acestea sunte cele 10 sfaturi pe care vi le pot da vis-a-vis de subiectul racirii pe timp de vara a PC-ului vostru.
Unele dintre ele sunt valabile si in cazul celorlalte aparate electronice sau in cazul laptop-urilor acolo unde trebuie sa va avertizez ca utilizarea unui laptop „pe genunchi” sau in pat poate duce la obturarea gaurilor de edmisie a aerului si la supraincalzirea rapida a laptop-ului iar dupa cum stiti laptop-urile sunt mult mai sensibile la caldura decat o unitate obisnuita a unui desktop asa ca, utilizate in acest fel se pot defecta mult mai repede, principala operatiune dintr-un service de laptop-uri fiind pe timp de vara curatarea sistemului de racire de scame, firimituri sau praf si schimbarea pastei termice.