Sa alegi cel mai bun smart tv pare destul de complicat la prima vedere. Trebuie sa iei in calcul inainte de a cumpara un nou televizor smart: diagonala TV, dimensiun, brand TV, de preferat unul cat mai popular, clasa energetica, pret intrucat exista si smart TV-uri scumpe, dar si smart TV-uri accesibile ca pret. De altfel, importante sunt si alte specificatii tehnice, conectorii externi, programul de operare si nu numai. Astazi iti punem la dispozitie un ghid prin care te ajutam sa alegi cel mai bun televizor smart in doar cativa pasi simpli.
Cel mai bun smart TV
Top cel mai bun smart TV realizat in functie de diagonala TV si pret.
Top 10 cel mai bun smart TV
- Smart TV Hisense 32A4K 32″
- Smart TV Sharp 40FH2EA 40″
- Smart TV LG OLED42C32LA 42″
- Smart TV TCL 43C645 43″
- Smart TV Panasonic TX-50MX600E 50″
- Smart TV LG 55G33LA 55″
- Smart TV Xiaomi A Pro 55″
- Smart TV Samsung UE65CU7172 65″
- Smart TV Philips 70BFL2214/12 70″
- Smart TV Samsung UE85DU7172 85″
Vezi aici -> cel mai bun televizor smart
Cum sa alegi cel mai bun smart tv in functie de caracteristici
Alegerea unui smart TV in functie de dimensiunea ecranului
Cand dorim cel mai bun smart TV, primele caracteristici pe care le verificam sunt dimensiunile ecranului. Dimensiunea ideala a ecranului, depinde mult de nevoile consumatorului. Nu intotdeauna cu cat un TV este mai mare, cu atat e mai bun. Un rol la fel de important ar trebui sa-l joace si rezolutia ecranului, respectiv dimensiunea camerei.
De aceea, vei gasi atat smart TV-uri mici, de 32″, dar si smart TV-uri foarte mari, de 85″. Nu punem, asadar, un TV mare intr-o camera mica, la fel cum nu mizam pe un TV mic intr-un living imens, de exemplu.
Alegerea unui smart TV in functie de rezolutia ecranului
Rezolutia smart TV-urilor poate fi:
- HD Ready (1280 x 720 pixeli)
- Full HD (1920 x 1080 pixeli)
- Ultra HD 4K (3840 x 2160 pixeli)
- Ultra HD 8K (7680 x 4320 pixeli)
Inutil sa spunem ca rezolutie mai mare inseamna o calitate mai buna a imaginilor. Televizoarele 4K ofera o rezolutie foarte inalta si sunt foarte apreciate. Cele mai recente console precum si cateva dintre cele mai moderne platforme premium de streaming, cum ar fi Netflix, sustin aceasta rezolutie.
Smart TV-ul Ultra HD 4K asigura un echilibru excelent calitate-pret, mai ales daca ai o consola de ultima generatie sau doresti sa te bucuri de avantajele oferite de Ultra HD.
Televizoarele Smart Full HD raman chiar si in 2024 o solutie excelenta pentru cei care doresc sa cheltuie putin. Si in cazul lor, inca putem vorbi o rezolutie destul de inalta.
Televizoarele HD Ready, insa, ni se par depasite din punct de vedere tehnologic. Daca doresti sa cumperi cel mai bun smart TV, acestea nu sunt cea mai buna optiune. O alternativa, dar la aceeasi categorie de pret, ar fi televizoarele Full HD.
In fine, cel mai modern model de TV este TV-ul Ultra HD 8K. Despre ele este viitorul. Totusi, pana in momentul de fata, nu recomandam sa investesti intr-un astfel de televizor. Este mult prea scump, iar dezamagirea vine de pe urma faptului ca foarte putin continut este capabil sa sustina aceasta rezolutie. Televizoarele 8K folosesc algoritmi AI pentru a aduce continut sub 8K, dar rezultatele sunt cu mult sub continutul nativ 8K.
Cel mai bun smart TV in functie de sistemul de operare
Cel mai bun smart TV se distinge nu numai prin dimensiunea si rezolutia ecranului, ci si prin sistemul de operare. Iata lista sistemelor de operare prezenta pe piata Smart TV cu avantaje si dezavantaje:
Android TV
- este versiunea „home” a Android, care ofera acces gratuit la tot continutul din Play Store
- permite controlul TV-ului de pe tableta sau telefon
- are o multime de aplicatii si o interfata foarte intuitiva
- este sistemul de operare cu cel mai mare potential, chiar daca, in principiu, l-am vazut doar pe televizoarele Sony, Sharp si Philips
Tizen OS/Smart Hub
- Samsung este compania lider in productia de Smart TV, iar sistemul sau de operare (Smart Hub pe modele vechi si Tizen pe altele noi) are o gama larga de aplicatii disponibile
- nu este, poate, la fel de complet ca sistemul de operare Android
- este actualizat continuu
FirefoxOS
- este sistemul de operare al smart TV-urilor Panasonic
- are un browser pentru a naviga pe internet, bazat in mod evident pe Mozilla Firefox si o interfata foarte colorata si intuitiva
- nu am remarcat absenta unor aplicatii notabile, desi Android si Tizen ofera ceva in plus
WebOS
- este un sistem de operare adoptat de televizoarele smart LG
- are numar convingator de aplicatii
- este foarte rapid, dar poate interfata sa este putin mai complicata decat altele
Alegerea unui smart TV in functie de brand/producator
Intrebarea care se pune aici este: cine produce cel mai bun smart TV? Care sunt producatorii cei mai de incredere la capitolul TV Smart?
Sony, Samsung si LG, cand vine vorba despre televizoare smart, sunt cei mai buni. La fel si Panasonic, care se adreseaza mai mult iubitorilor de filme si seriale TV. Panasonic vine cu preturi mari, dar ofera o calitate a imaginilor greu de egalat.
Si TCL ne place, chiar daca, in prezent, nu produce TV-uri cu ecran OLED. TCL exceleaza la categoria televizoare cu tehnologie LED si luminozitate.
Cel mai bun smart TV in functie de tehnologia de constructie
Tehnologia de constructie ocupa si ea un rol important in alegerea celui mai bun smart TV. Exista mai multe tehnologii de constructie: LCD cu iluminzare LED, OLED, QLED, Neo QLED etc. In randurile de mai jos le exemplificam, pe scurt, pe cele mai populare dintre ele.
Tehnologie LCD cu iluminare LED/LED LCD/LED
- denumita adesea LED simplu, este o tehnologie cu cristale lichide destul de veche si ofera, in unele situatii, o calitate a imaginii mai scazuta decat tehnologia OLED
- lumina LED utilizata pentru iluminarea din spate a ecranului permite o luminozitate foarte intensa, dar nu este capabila sa o diminueze cu uniformitate
- timpul de raspuns este relativ lung in comparatie cu cel oferit de panourile OLED
Subgrupe ale tehnologiei LED ar fi: QLED (unde Q reprezinta „punctul cuantic”, inteles ca puncte iluminate unice) si ULED (unde U reprezinta „ultra”). Samsung si Hisense folosesc aceasta tehnologie.
Tehnologie OLED (Organic Light Emitting Diode) – Dioda Organica de Emitere a Luminii
- fiecare pixel care alcatuieste ecranul OLED consta din material organic care se poate aprinde atunci cand este stimulat de curentul electric; cu cat intensitatea stimulului este mai mare, cu atat iluminarea este mai intensa
- este renumita pentru precizie, precum si reproducerea perfecta a negrului si a luminii albe
- desi diodele sunt compuse din materiale organice, durata lor medie de viata poate ajunge la 50.000 de ore
- ecranele OLED sunt toate de calitate medie, au un randament excelent al imaginii si orice diferenta intre ecrane este minima
Tehnologie Neo QLED
- cu un pas inaintea display-urilor QLED standard
- ofera un Local Dimming la alt nivel, deci: imagini de o calitate mai inalta, negru profund, contraste uimitoare
- prezenta in cazul smart TV-urilor high-end
Alegerea unui smart TV in functie de pret
Cel mai bun smart TV este cel mai scump smart TV? Din punctul nostru de vedere, cel mai bun TV smart este acela care se potriveste nevoilor, se integreaza perfect in spatiul avut la dispozitie, ofera imagini calitative, este rapid si rezistent si nu in ultimul rand, nu costa o avere.
Exista mai multe categorii de pret. Pretul, de cele mai multe ori, este direct proportional cu calitatea imaginii televizorului, diagonala si dimensiunile acestuia, precum si rezolutia.
In oferta evoMAG vei gasi: smart TV ieftin sub 1500 de lei, dar rezolutie HD Ready sau Full HD; smart TV mid-range pret intre 1500-3000 de lei; precum si smart TV high-end pret de la 4-5000 de lei, pana la 10.000 de lei.
Alegerea unui smart TV in functie de prestatia audio
Smart TV-urile cu amplificare redusă oferă difuzoare de 10-20 W. Daca ai o camera mica si un TV cu ecran bun, atunci s-ar putea ca aceasta prestatie audio sa fie suficienta. Pentru o camera medie, recomandam 40-50 W.
Alegerea unui smart TV in functie de clasa energetica
Cand alegem cel mai bun smart TV tinem cont si de clasa energetica! Incepand cu 2021, clasa energetica TV variaza de la A la G. Cu cat clasa este mai apropiata de A, cu atat este mai mare eficienta energetica. Lasam mai jos un tabel pentru a-ti face o parere despre consum in functie de clasa energetica:
Clasa energetica | Consum/1000 h |
A | < 25 kWh |
B | 30 kWh |
C | 78 kWh |
D | 40 kWh |
E | 60 kWh |
F | 72 kWh |
G | > 80 kWh |
Daca A este cea mai buna clasa energetica, G este clasa cea mai putin eficienta si, prin urmare televizoarele clasa G inregistreaza cel mai mare consum de energie.
Alegerea unui smart TV in functie de conectori externi
Inainte de a cauta cel mai bun smart TV, intreaba-te: cate decodoare, set-top box-uri, hard disk-uri si dongle-uri HDMI doresc sa aiba viitorul meu televizor smart? Apoi asigura-te ca are un numar mare de intrari HDMI si USB.
Daca iti propui sa te folosesti de sisteme audio sau receptoare externe, verifica daca TV-ul are iesire audio optica. In absenta unei iesiri audio optice, poti conecta televizorul la sistemele audio numai prin HDMI sau mufa pentru casti.
Alte criterii importante in alegerea unui smart TV bun
Daca iti doresti cel mai bun smart TV, asigurate-te ca pe langa caracteristicile deja mentionate mai sus, mai iei in calcul si:
Tehnologia HDR (High Dynamic Range)
- nu toate televizoarele accepta tehnologia HDR, motiv pentru care ar trebui sa acorzi atentie acestui detaliu
- un smart TV HDR este un televizor smart care iti ofera sansa sa te bucuri de toate nuantele de umbre, luminile si culorile pe care televizoarele in mod normal nu le pot vedea
- doar unele modele TV de inalta calitate accepta HDR, iar acestea au preturi mai mari
Rata de reimprospatare
- este termenul tehnic utilizat pentru a indica frecventa actualizarii imaginilor pe ecran
- este exprimata in Hz si valorile sale standard sunt 50hz, 100hz si 200hz
- unii producatori TV aduc rate de reimprospatare mai mari, de 400hz, 800hz sau 1000hz, pentru a sublinia fluiditatea imaginilor de care urmeaza sa te bucuri
Asigura-te ca achizitionezi un smart TV cu rata de reimprospatare de cel putin 100hz.
Procesor
- evalueaza cu atentie puterea procesorului si alte caracteristici hardware ale televizorului. Acestea afecteaza viteza cu care televizorul ruleaza aplicatiile
Suport Wi-Fi
- desi cel mai bun smart TV se conecteaza la internet, nu toate televizoarele inteligente sunt echipate cu suport pentru retelele wireless
- unele televizoare se pot conecta la internet numai printr-un cablu, care trebuie conectat la un router ADSL/fibra, un amplificator de semnal Wi-Fi sau un adaptor Powerline
- in cazul in care camera in care doresti sa instalezi noul Smart TV nu este aproape de router, nu uita sa cumperi un Smart TV cu suport wireless si pentru conectare chrome cast sau, utilizeaza dispozitive precum repetoare Wi-Fi sau adaptoare Powerline pentru a iesi din impediment
Suport pentru tehnologii de streaming si mirroring
- smart TV-urile Wi-Fi pot fi compatibile cu tehnologii precum Google Cast, Miracast si DLNA, datorita carora poti transmite continut audio/video pe TV fara fir. Daca iti doresti o astfel de caracteristica, verifica daca smart TV-ul care-ti place poate satisface aceasta nevoie
Standarde TV acceptate
- in fisa de date a TV-ului veigasi acronime precum DVB-T, DVB-T2, DVB-S si DVB-S2 care indica standardele de transmisie acceptate de dispozitiv
- DVB-T este vechiul standard pentru digital, in timp ce DVB-T2 este standardul actual
- DVB-S si DVB-S2 sunt standardele transmisiilor prin satelit. Daca un smart TV le accepta, inseamna ca poate prelua canale gratuite prin satelit fara nevoia unui decoder
Interfata comuna Plus (CI+)
- este slotul in interiorul caruia CAM (modulul de acces conditionat) este introdus pentru a citi cardurile inteligente
- ar trebui sa fie prezent pe marea majoritate a smart TV-urilor de pe piata, desi CAM trebuie achizitionat separat. Pentru posibile neplaceri, mai bine verifica!
Acestea fiind zise, sa alegi cel mai bun smart TV pare greu, dar daca iei in calcul aceste criterii selectie TV smart, vei vedea ca alegerea televizorului smart potrivit nu e deloc dificila.