Review iphone 15 Apple: pareri despre modelul de baza iphone 15

0
280

Daca erai in cautarea unui review iphone 15 Apple, iata-l aici! Iti prezentam in randurile care urmeaza cateva pareri despre iphone 15 si concluzii pe care le-am tras dupa ce am testat acest iphone de baza de la Apple. Discutam, asadar, nu doar despre pret si disponibilitatea lui pe piata, ci si despre design, display, performanta, autonomie baterie, avantaje si dezavantaje iPhone 15 lansat pe 22 septembrie 2023.

Specificatii tehnice origal website apple.com

Dimensiuni147.6 x 71.6 x 7.80mm
Greutate171 de grame
DisplaySuper Retina XDR OLED de 6,1 inch
Rezolutie2556 x 1179 pixeli
ChipsetApple A16 Bionic
Sistem de operareiOS 17
Camera foto48MP unghi larg, 12MP unghi ultra larg, camera selfie 12MP
Spatiu de stocare128GB, 256GB, 512GB
CuloriNegru, verde, galben, roz, albastru
Review iphone 15

Daca ai ajuns la acest review iphone 15, cel mai probabil nu esti dispus sa cheltui peste 5000-6000 de lei pe un iphone, precum iPhone 15 Pro sau 15 Pro Max. Daca nu esti interesat de un telefon cu performante maxime si ai nevoie de el pentru sarcinile zilnice, cateva poze calitative si altele, de baza, iphone 15 poate fi o varianta. Este un telefon care isi face treaba foarte bine.

Comparativ cu modelele anterioare, iphone 15 standard, vine cu cateva imbunatatiri. Pe scurt, este echipat cu un chip set foarte bun, A16 Bionic, si pastreaza acelasi senzor de imagine de 48MP pe care-l intalnim si la iPhone 14 Pro. Apple a renuntat si la acea crestatura cu care ne-am obisnuit, in detrimentul Dynamic Island, prezent pe toate modelele gamei iPhone 15 si pe iPhone 14 Pro si Pro Max lansat in 2022.

Ecranul este si el nou, de dimensiuni aparte, cu aceleasi specificatii ca si partea de top a gamei iPhone, adica 15 Pro si 15 Pro Max. Are o luminozitate de 2.000 nits, care il face perfect vizibil chiar si in cea mai puternica lumina.

Designul este actualizat si dispune de margini noi. Apoi, ergonomia este imbunatatita si iphone 15 dispune acum de portul USB-C obligatoriu datorita autoritatilor de reglementare europene, desi nu este capabil sa suporte viteza USB 3.0 10 gbps.

IPhone 15 are, de asemenea, o caracteristica unica: sticla mata colorata de pe spate, in locul celei lucioase. Vizual, datorita acestei modificari mici, dar inteligente, telefonul este mai frumos, iar senzatia la atingere este alta. iPhone 15 devine, astfel, mai putin alunecos decat predecesorii lui.

Dar hai sa iti spunem mai multe in randurile care urmeaza din acest review iphone 15. Incepem cu designul, continuam cu disponibilitate si pret iphone 15 si finalizam cu paleta de culori in care este disponibil.

Daca discutam despre cele mai bune telefoane iphone, atunci, IPhone 15 incorporeaza designul iconic al precedentului iPhone 14, dar vine si cu cateva noutati care se refera in principal la estetica si manevrabilitate. Dimensiunile sale, de 146,7 x 71,6 x 7,8 mm, corespund practic cu cele ale iPhone 14, similare fiind in acelaasi timp si cu cele ale Samsung Galaxy S23.

In ciuda celor mentionate, iphone 15 reuseste ceea ce nu a reusit iPhone 14. Am observat un sasiu reinnoit, sticla noua pe spate, margini conturate si Dynamic Island, precum si un port USB-C.

Toate acestea dau impresia unui telefon high-end si ne place. Noua sticla colorata de pe spate este, de altfel, o imbunatatire frumoasa. Apreciem foarte mult aspectul si modul in care se potriveste perfect cu laturile rotunjite ale smartphone-ului.

Nuantele pastelate s-ar putea sa fie, totusi, in realitate, mult mai sterse, comparativ cu ce ne-am obisnuit la iPhone 14. Culorile iphone 15 sunt galben, albastru, roz, verde si negru, dar fara urma de intensitate. Daca doresti o culoare mai luminoasa, recomandam sa mergi pe un iphone 15 roz.

review iphone 15 culori disponibile

Ecranul este protejat de Ceramic Shield, iar carcasa este realizata din aluminiu reciclat in proportie de 75%. Din cate stim,  iPhone 15 mai are la baza si alte materiale partial reciclate. Printre acestea ar fi cobaltul din baterie si cuprul utilizat in unele componente.

In continuarea acestui review iphone 15, o concluzie: in afara de marginile conturate, vizual, iphone 15 arata ca un iPhone 14. Butonul de alimentare /oprire /Siri este inca in aceeasi pozitie pe partea dreapta, in timp ce cele doua comenzi pentru volum sunt in locul obisnuit, pe partea stanga. iPhone 15 Pro si iPhone 15 Pro Max vin cu noul buton Action. iPhone 15 si iPhone 15 Plus au inca clasicul buton switch/silentios.

La prima vedere, baza iPhone 15 arata ca cea a iPhone 14, dar exista o schimbare foarte semnificativa: noul port USB-C, putin mai mare. Desi acesta este la fel ca toate modelele iPhone 15, iPhone 15 si iPhone 15 Plus nu pot suporta conexiuni USB 3 de mare viteza.

review iphone 15 usb port

Per total, putem spune despre iPhone 15 ca are un design modernizat, dar este foarte similar cu cel al modelului anterior. Nu avem de-a face cu vreo inventive noua, ci doar cu o actualizare care imbunatateste aspectul telefonului in comparatie cu iPhone 14.

Smartphone-ul cantareste doar 171 de grame si are din nou certificarea impotriva apei si a prafului cu standardele IP68.

Iphone 15 disponibilitate si preturi:

  • Iphone 15 128 GB – pret incepand de la 3999,99 lei
  • Iphone 15 256 GB – pret incepand de la 4649,99 lei
  • Iphone 15 512 GB – pret incepand de la 5599,99 lei

Retine! din aceasta recenzie iphone 15 urmatoarele: telefonul vine cu design revizuit; are sticla in culori pastel pe spate si USB-C; este un telefon de dimensiuni mici; preturile iphone 15 incep pe site-ul evoMAG de la 3999,99 lei.

review iphone 15 pareri in limba romana

Cateva pareri in acest review iphone 15 si despre display-ul smartphone-ului.

Se pare ca Apple nu a schimbat rezolutia ecranului iPhone 15, dar scurtand cadrul negru al telefonului cu cativa milimetri, a castigat cativa pixeli in plus. Rezolutia de 2556 x 1179 este inca de 460 ppi, dar ecranul este putin mai mare decat cel al iPhone 14, care e de 2532 x 1170.

Acesti pixeli suplimentari pe care i-am mentionat deja, nu sunt totul. iPhone 15 vine cu Dynamic Island, datorita caruia dimensiunea afisajului poate fi marita. Caracteristica afiseaza informatii precum: vremea, directiile si muzica pe care o asculti etc. Acestea sunt caracteristici pe care utilizatorii iPhone 14 Pro si Pro Max le apreciaza foarte mult si pe care le gasim acum si pe iPhone 15 si iPhone 15 Plus.

Cealalta imbunatatire majora se refera la luminozitate. Ecranul iPhone 15 are acum o luminozitate maxima de 2.000 nits si in testele noastre s-a dovedit semnificativ mai luminos decat cel de pe iPhone 14. Ca si celelalte iPhone-uri cu OLED Super Retina XDR, ecranul iPhone 15 de 6,1 inch accepta o gama larga de culori si are un raport de contrast de 2.000.000:1 cu negru profund. Ce am observat este ca ecranul se preteaza perfect oricarei utilizari si oricarui mediu.

review iphone 15 display

Tot in acest review iphone 15 tinem sa mentionam ca smartphone-ul nu accepta ProMotion, ceea ce inseamna ca rata de reimprospatare este blocata la 60 Hz. Ba mai mult, nu avem nici suport pentru Always On. Noul mod StandBy iOS 17 inca functioneaza atunci cand iti conectezi telefonul lateral la un incarcator wireless MagSafe.

Desigur, am fi preferat sa o avem, cu atat mai mult cu cat pana si Samsung Galaxy S23 ofera rate de reimprospatare cuprinse intre 48Hz si 120hz. Daca iti doresti un telefon de top Apple, te incurajam sa investesti in modelele Pro, care au o rata de reimprospatare cuprinsa intre 1 si 120hz.

In final, mai spunem despre ecranul iPhone 15 doar atat: este mare si poate satisface, in mare masura, nevoile majoritatii utilizatorilor.

Retine! din aceasta recenzie iphone 15 si pareri despre display ca: iphone 15 are Super Retina XDR actualizat; rezolutia, rata de reimprospatare si dimensiunea ecranului sunt nemodificate; avem Dynamic Island, in sfarsit; fara ProMotion inca.

review iphone 15 camera foto

Camera foto iphone 15 este compartimentata in felul urmator:

  • Senzor unghi larg principal: 48MP f/1.6
  • Senzor secundar cu unghi ultra-larg: 12MP f/2.4
  • Camera selfie cu TrueDepth: 12MP f/1.9

Continuam review-ul iphone 15 cu cateva informatii despre camera principala. iPhone 15 primeste o actualizare a camerei sale principale, care ajunge pana la 48 megapixeli, este stabilizata optic si are o deschidere ƒ/1.6.

review iphone 15 photo light day flower

In aplicatia Camera foto avem, de asemenea, un buton de zoom 2x. Pe fata, senzorul ramane de 12 megapixeli ƒ/1.9, intotdeauna insotit de senzori Lidar, care permit imbunatatirea efectului portret chiar si in modul selfie.

review iphone 15 zoom foto

Modurile de fotografiere raman in linii mari la fel ca in trecut, dar in cazul iphone 15 mai avem parte de o surpriza frumoasa. Acum este posibil sa faci poze in modul automat si apoi sa activezi modul portret, daca in fotografie se afla o persoana sau un animal. Convenabil, avand in vedere ca de multe ori, dupa ce facem o fotografie pe moment, ne dam seama ca in modul portret ar fi iesit probabil mai bine.

Imaginile sunt clare, luminoase, in culori naturale si placute, iar noaptea, fotografiile ies si ele foarte bine. Uneori, recunoastem, ca ne-ar placea ca fotografiile sa fie si mai luminoase, dar rezolvam prin cateva ajustari din galerie.

review iphone 15 photo night town

Privitor la video, acestea ies excelent, de la toti senzorii, pana la 4K pana la 60fps. Exceptional am putea zice, cel putin daca il comparam cu concurenta. Imaginile sunt stabile, extrem de luminoase, tocmai datorita inregistrarii HDR automate, care la alte telefoane este posibila doar daca o selectezi singur. Video facute cu iphone 15 nu-si pierd din stabilitate sau fluiditate.

Retine! din aceasta recenzie iphone 15 si pareri despre camera foto/video ca: iphone 15 vine cu un senzor principal nou de 48MP; functia portret este excelenta, la fel si videoclipurile; avem zoom 2x.

Review iphone 15 Apple: pareri despre software, hardware si performanta iphone 15

review iphone 15 software

Tot in acest review iphone 15, cateva impresii despre software, hardware si performanta telefonului iPhone 15 de baza.

iPhone 15 ajunge pe piata cu iOS 17. Ce este ios 17? Printre toate, un sistem complet care se concentreaza in principiu pe finisaje, simplicarea unor procese si personalizare. Un exemplu foarte clar este AirDrop, deja o caracteristica care distinge iPhone de alte telefoane de pe piata. Acesta functioneaza prin simpla apropiere a doua iPhone-uri actualizate la iOS 17. Alte caracteristici software care sunt inca de neegalat de catre concurenta: iCloud si Full Immersion.

Chiar si fara Always On, functia Standby ramane o modalitate buna de a incarca iPhone 15 si, in acelasi timp, de a consulta informatiile de pe ecran, cum ar fi ora sau calendarul.

Dupa un an de pauza, care a permis Apple sa diferentieze seria de baza de seria Pro, iPhone 15 apare cu un procesor actualizat. Este vorba de Apple A16, cu care am facut cunostinta cand am testat iPhone 14 Pro. In discutie intra, deci, laudatul si apreciatul procesor de 4 nanometri, cu o frecventa maxima de 3,46 GHz si un procesor grafic cu 5 nuclee. Mai avem si 6 GB de RAM si spatiu de stocare de 128, 256 sau 512 GB, neextensibil, dupa cum ne-am si obisnuit.

Nu putem incheia acest review iphone 15, pareri despre software, hardware si performanta, fara a vorbi putin si despre conectivitate. Conectivitatea este excelenta: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, suport pentru conectivitate prin satelit de urgenta, ultrawideband 2 si, mai presus de toate, un nou port USB-C.

Pare aproape o minune ca ne putem bucura de portul USB-C. Cu ajutorul lui, poti utiliza cablul pentru tot ceea ai nevoie: de la incarcare, la incarcarea altor iPhone-uri, la schimb de date si conectarea la alte accesorii. Toate cu un singur cablu standard.  Viteza este mai mica de 500 Mbps, ceea ce nu ne impresioneaza deloc.

Cu toate acestea, multi nu vor observa diferenta, avand in vedere ca este aceeasi viteza ca si in cazul portului vechi si ca inca mai accepta iesire video, pe care multe smartphone-uri Android nu o accepta. Sunetul stereo al acestui iPhone 15, in schimb, este foarte bun.

Retine! din aceasta recenzie iphone 15 urmatoarele: avem chipset Apple A16 Bionic; iOS 17; noutatile in materie de software si hardware sunt putine, dar utile.

Bateria creste usor in comparatie cu generatia anterioara si ajunge acum la 3.349 mAh. IPhone 15 poate suporta 20 de ore de video, 80 de ore numai de audio, iar bateria ajunge la 50% in 30 de minute cu incarcatorul optional de 20W.

Folosit zi de zi, dar nu solicitat maxim, iphone 15 poate rezista o zi intreaga, dar asta nu inseamna ca are o autonomie a bateriei de 24 de ore. Durata de viata a bateriei este, in medie, de 15 ore. Cablul USB-C furnizat, spre deosebire de cablurile iPhone anterioare, are un strat de tesatura in loc de cauciuc si plastic.

Bateria iPhone 15 este mai mica decat bateria iPhone 15 Plus si are un cip putin mai eficient decat iPhone 15 Pro. Acesta din urma dispune de A17 Pro la 3 nanometri, in timp ce iPhone 15 are A16 Bionic la 4 nanometri. Daca durata de viata a bateriei este foarte importanta pentru tine, poti alege in loc de iPhone 15 Plus, care poate ajunge la 23 de ore de redare video. Sau iPhone 15 Pro, care ajunge la 26 de ore de redare video.

Retine! din acest review iphone 15, pareri de baterie si durata de viata a bateriei urmatoarele: iphone 15 are autonomie baterie buna; incarcare prin USB-C; autonomia bateriei iPhone 15 este asemanatoare cu cea a iPhone 14, la final de zi ramanand cu 15-20%.

Pretul de pornire a IPhone 15 este mult mai mic decat a predecesorul sau si aduce si mai multe noutati valoroase. Performanta imbunatatita pentru aplicatii si jocuri, introducerea Dynamic Island pentru notificari si includerea unui port USB-C care permite compatibilitatea cu diverse accesorii existente maresc atractivitatea dispozitivului.

Designul ergonomic al telefonului ofera o aderenta superioara, in timp ce durata lunga de viata a bateriei contribuie la o experienta placuta a utilizatorului. In plus, dispozitivul are rezistenta la praf si apa, precum si un afisaj din sticla durabil, care il protejeaza de deteriorari.

Desigur, este de remarcat faptul ca alte smartphone-uri din aceeasi categorie de pret ofera tehnologii de incarcare mai rapide. Absenta unui mod desktop dedicat pe iPhone 15, mai ales atunci cand este conectat la un ecran extern, este un dezavantaj vizibil. Dupa cum deja am mentionat, portul USB-C functioneaza la viteza USB 2.0, ramanand in urma. De asemenea, ii lipseste cea mai rapida conectivitate Wi-Fi 6E, asteptata in mod obisnuit in aceasta categorie de preturi.

Cateva avantaje si dezavantaje ale telefonului iphone 15 inainte de a incheia acest review iphone 15.

Avantaje iPhone 15:

  • ecran de top, culori vii si precise
  • carcasa din aluminiu de inalta calitate
  • rezistent la apa si praf
  • autonomie baterie excelenta
  • software fara defecte
  • sistem de camere versatil; camera foto excelenta
  • localizare precisa
  • USB-C cu functie de DisplayPort

Dezavantaje iPhone 15:

  • ecran de 60hz
  • fara zoom
  • fara functii macro
  • incaracrea nu e foarte rapida
  • fara Always-On
  • suportul WiFi 6E lipseste
  • nu exista un mod desktop pe un monitor extern
  • conectivitate limitata la USB 2.0

La final de review iphone 15, nu putem decat sa spunem ca iphone 15 este un telefon foarte bun, pe care il recomandam daca vrei: un telefon de dimensiuni mici, un telefon economic sau un telefon cu camera foto actualizata. Alternative la iPhone 15 ar putea fi iPhone 14, care costa mai putin, Google Pixel 7 Pro, pentru display mare sau Samsung Galaxy S23, daca nu esti fan iOS.

Fara comentarii

Lasa un raspuns