Ce contine un sistem de supraveghere video?

0
1555
componente sistem de supraveghere

Daca vrei sa cumperi un sistem de supraveghere video, e nevoie sa cunosti mai bine care sunt componentele unui astfel de sistem. In acest articol, iti vom arata cat mai schematic si usor de urmarit, din ce este compus un sistem de supraveghere video.

 

Functiile principale ale unui sistem de supraveghere video sunt de a captura, procesa, gestiona, stoca si vizualiza inregistrari si imagini retinute pe sistem. Sistemele pot fi personalizate cu o varietate de componente si optiuni (in afara de camere de supraveghere), dar in general, acestea cuprind cateva elemente principale despre care vom discuta mai jos.

Un sistem de camere de securitate este un mecanism foarte complex care utilizeaza mai multe componente pentru a putea inregistra imagini si a permite operatorilor sa monitorizeze sistemul de camera. Aceste componente pot fi la fel de complexe ca sistemul de supraveghere in ansamblu, dar pot fi restranse intr-o lista relativ mica, care sa va ajute sa intelegeti mai bine diferitele aspecte ale unui sistem de supraveghere video.

 

Vom arata care sunt componentele unui sistem de supraveghere in functie de tipul acestuia:

  • video analogic HD
  • video digital IP

 

Ce contine un sistem de supraveghere video analogic HD?

  • dvr hd
  • hard disk
  • camere analogice HD
  • sursa de alimentare
  • cabluri de alimentare si transmitere semnal video
  • mufe cabluri
  • ups pentru autonomie
  • accesorii: doze, copex, pat cablu etc
  • monitor

 

Ce contine un sistem de supraveghere video digital IP?

  • NVR (Network Video Recorder)

NVR Ubiquiti UNVR

  • hdd pentru stocare imagini
  • camere IP digitale
  • sursa de alimentare/ switch POE
  • cabluri UTP/ FTP pentru conectare in retea
  • cablu alimentare (in cazul utilizarii POE)
  • mufe RK45
  • ups
  • accesorii
  • monitor

Ce este un DVR/ NVR?

Acesta este inregistratorul video, una din cele mai importante componente ale sistemului de supraveghere pentru ca are o multime de functii. DVR-ul si NVR-ul sunt denumite, pe buna dreptate, creierul sistemelor de supraveghere.

Kit supraveghere video PNI House PTZ1500

Ce functii are un DVD/ NVR?

  • afiseaza. Primeste semnal video de la camere si il expune pe monitor, prin iesirile video, care pot fi HDMi, CVBS ori VGA.
  • inregistreaza. DVR-urile si NVR-urile pot inregistra semnal video sau audio de la camere. Inregistrarea se face pe un HDD montat intern, pe un server FTP, ori dupa caz chiar pe un alt NVR. Puteti opta de asemenea pentru integrarea acestor componente cu servicii Drop Box, Google Drive sau Cloud.
  • back-up. Toate inregistrarile din DVR si NVR sunt pastrate temporar (in functie de capacitatea hard diskului). Poate indeplini si functia de backup local sau inregistrarile se pot stoca pe USB stick si chiar pe un hdd extern formatat FAT 32. De asemenea, inregistrarea se poate face si remote, via internet.
  • acces. DVR-ul/ NVR-ul ajuta ca sistemul de supraveghere sa se conecteze la internet, printr-un cablu de retea sau chiar prin wireless (dar, aici este important sa verificati ca modelul respectiv sa aiba functie wifi).

NVR Dahua NVR2104HS-4KS2, 4 canale, Max. 8MP, H.265, Retea, HDMI, VGA, 2X USB (Negru) = 283

Ce rol are HDD-ul intr-un sistem de supraveghere?

Hard diskul este o componenta importanta a sistemului de supraveghere si contrar aparentei, acesta nu este un hdd standard, ci unul special proiectat. Asta pentru ca hdd-urile pentru sistemele de supraveghere sunt mai fiabile si pot rezista la utilizare intensa (chiar non-stop, asa cum se intampla in cazul celor mai multe sisteme de supraveghere).

sistem supraveghere

Despre camerele unui sistem de supraveghere

Pot fi HD sau IP, in functie de tipul sistemului de supraveghere.

Daca vorbim de camerele analogice HD, este imperios necesar ca acestea sa fie compatibile cu DVR-ul ales (si inversul este valabil). Cat priveste sistemele de supraveghere IP, se recomanda ca NVR-ul si camerele IP sa fie fabricate de acelasi brand. Acest lucru nu este un must, dar pentru a evita orice probleme de compatibilitate, este bine sa respectati aceasta indrumare.

Camera Supraveghere Video Xiaomi Mi 360° Home

Camere de supraveghere de interior sau exterior?

Cand alegeti camerele, ganditi-va unde le veti aseza. Mai ales, daca ele vor fi asezate in exterior, este extrem de important sa fie bine protejate si sa fie fabricate astfel incat sa poata face fata intemperiilor. Din punct de vedere tehnic, carcasa acestor camere trebuie sa respecte indicele corespunzator in domeniu (cum ar fi IPx7).

In cazul in care camerele vor fi plasate in interior, atunci nu mai este atat de important ca ele sa aiba o carcasa foarte dura, rezistenta la ploaie sau praf. Daca doriti, puteti instala camere mai rezistente de exterior in interior, dar invers nu este posibil.

Camera Supraveghere Video IMILAB EC3 Wireless

De ce caracteristici tehnice sa tineti cont cand cumparati o camera de supraveghere?

  • rezolutie. Este cam cea mai importanta caracteristica pe care trebui sa o aveti in vedere. Cu cat o camera are rezolutia mai mare, cu atat este mai buna, mai performanta si va reda imaginile mai clar.
  • iluminator infrarosu. Cele mai multe modele au iluminator cu LED-uri IR, care emit o lumina insesizabila pentru ochiul omenesc. Lumina aceasta este de ajutor pentru ca senzorul de imagine sa capteze imagini clare chiar si pe timp de noapte sau cand luminozitatea este scazuta.
  • obiectivul/ lentila. Daca lentila e fixa, unghiul va fi si el fix, nu se va putea regla. Daca lentila este varifocala, atunci unghiul de vizualizare si focalizarea se vor putea regla manual, din camera. Exista de asemenea lentile cu zoom motorizat, care permit reglarea unghiului de vizualizare din DVR sau chiar de pe smartphone.
  • distanta focala. Cu cat aceasta este mai mica, cu atat unghiul orizontal de vizualizare e mai mare.

Camera Supraveghere Video Xiaomi Mi Home Security

Despre sursa de alimentare

Aceasta poate fi comuna sau individuala. Indiferent pentru ce tip de sursa optati (una mai mare comuna sau surse mici individuale) alimentarea generala trebuie sa fie centralizata si viabila. Sursele individuale se folosesc cu precadere acolo unde exista distante mari, pentru ca acolo este si riscul ca tensiunea sa nu fie suficienta. Se recomanda, de asemenea, utilizarea unor surse de alimentare cu protectie la suprasarcina sau scurt-circuit (cu siguranta la fiecare iesire).

Camerele IP pot fi alimentate POE, dintr-un switch sau dintr-un NVR ce are un switch buit-in.

Cabluri necesare

Un sistem de supraveghere contine si mai multe tipuri de cabluri.

Pentru sistemele video analogice clasice si HD, pentru transmitere video se folosesc:

  • cabluri coaxiale
  • cabluri de retea.

Dintre cele doua sunt mai recomandate cabluri coaxiale.

Cat priveste alimentarea camerelor, se utilizeaza cabluri bifilare 2x 0.75mm, 2×1 mm sau 2x 1.5mm (tinand cont de distanta). Acolo unde e nevoie de impamantare, sunt recomandate si cablurile cu 3 fire. Oricum, alegeti cabluri calitative, de cupru.

Pentru sistemele de supraveghere video IP, pentru transmiterea datelor, se utilizeaza cabluri de retea UTP, FTP, SFTP etc (unde distantele sunt mai scurte) sau fibra optica si media convertoare (unde distantele sunt mai lungi). De asemenea, poate fi luata in considerare si tehnologia wireless (alaturi de camere wireless).

Camera supraveghere video PNI IP930W, 1920x1080

Mufele necesare intr-un sistem de supraveghere video

Pentru cele mai multe camere video de supraveghere se utilizeaza mufe de alimentare standard, iar camerele IP si POE nu neceista mufa.

Daca utilizati cablu coaxial, automat veti avea nevoie de mufe BNC, RG59 sau RG6. La randul lor, acestea pot fi cabluri prin infiletare, sertizare, lipire, cu prindere prin surub. Daca utilizati cablu FTP sau UTP, veti avea nevoie de transmitatoare speciale (video balun).

Tineti cont de urmatorul lucru: la camerele analogice, distanta maxima la care se poate transmite semnalul video e mai mica pe cablu FTP/ UTP, comparativ cu un cablu coaxial.

Pentru camerele Ip veti avea nevoie de mufa RJ45 clasica.

Camera supraveghere video PNI PNI-655B

De ce aveti nevoie de un UPS intr-un sistem de supraveghere video?

Raspunsul este evident: aveti nevoie de autonomie in cazul in care curentul pica (in mod accidental sau intentionat).

 

Alte accesorii necesare intr-un sistem de supraveghere

  • pat de cablu, copex
  • doze de jonctiuni interioare si exterioare

 

Monitorul intr-un sistem de supraveghere video

Pentru redarea imaginilor va fi nevoie sa va ganditi si la un monitor atunci cand vreti sa construiti un sistem de supraveghere video. Puteti folosi orice tip de monitor si chiar un tv. Important este ca acesta sa aiba intrarile necesare: vga sau HDMI (verificati iesirile disponibile pe DVR/NVR).

La sistemele performante cu rezolutie peste 2 mp este indicat sa folositi un monitor cu intrare video HDMI si rezolutie minima Full HD.

 

Pentru sisteme de supraveghere, componente, camere supraveghere si oferte speciale va asteptam in magazinul online; click –>>> AICI

Lasa un raspuns