Clipul de astazi ar fi trebuit sa fie dedicat unei variante a unei placi video despre care deja am povestit acum cateva saptamani, respectiv AMD RX 480 insa am luat hotararea de a testa in alt fel varianta de RX 480 pusa la dispozitie de catre prietenii nostri de la ASUS pentru a oferi o imagine mai larga asupra modelelor disponibile pe piata ce au la baza chipset-ul varfului de gama curent al AMD.
Astfel, am realizat un versus intre varianta aftermarket reprezentata de ROG Strix Radeon RX 480 care este varianta regandita si realizata in propria maniera de catre cei de la ASUS si varianta de baza care ne-a fost prezentata cu putin timp in urma de catre cei de la AMD. Zis si facut, am luat legatura cu reprezentantii celor doua branduri care ne-au pus cu generozitate la dispozitie cele doua placi ce se vor infrunta astazi si ne-am grabit sa va aducem in atentie rezultatele obtinute.
Inainte de toate acestea, haideti sa vedem care sunt principalele diferente intre cele doua variante.
Prima mare diferenta tine de dimensiuni si greutate, varianta ASUS avand atasata deja binecunoscuta solutie de racire cu iluminare RGB inclusa denumita Direct CU 3. In ciuda faptului ca diferenta de temperatura dintre varianta AMD si cea ASUS nu a fost uriasa pe sistemul nostru de teste, silentiozitatea adusa de solutia ASUS si-a facut simtita prezenta, RX-ul 480 Strix ramanand semnificativ mai silentios pe toata durata testelor.
A doua mare diferenta este reprezentata de PCB-ul si etajul de alimentare regandit de catre cei de la ASUS. Dimensiunea substratului pe care sunt montate componentele placii video in varianta Strix este semnificativ mai mare iar etajul de alimentare este imbunatatit aducand printre altele si un conector de 8 pini fata de cei 6 ale variantei standard.
Asta inseamna de fapt ca problema semnalata ce tinea de felul in care RX-ul 480 isi face alimentarea este rezolvata acum si din punct de vedere fizic nu doar al driver-ului, cei 8 pini ai conectorului modelului ASUS permitand placii sa extraga toata energia necesara direct din sursa.
Diferentele, din punct de vedere al specificatiilor dar si din punct de vedere al performantei pure sunt surprinzator, mai mici decat ma asteptam de aceasta data, iar asta este probabil un semn al faptului ca RX-ul 480 este chiar si in varianta de baza situat foarte aproape de limita maxima de performanta, integratorii ce vor scoate in urmatoarea perioada propriile versiuni neputand sa adauge un overclock substantial care sa permita un boost de performanta semnificativ.
Astfel, daca facem o comparatie a specificatiilor aflam ca memory clock-ul, latimea de banda, cantitatea maxima de RAM, numarul de tranzistoare si toate celelalte specificatii semnificative sunt identice intre cele doua modele testate astazi, cu o singura exceptie, cea a Core Clock-ului ce poate ajunge la varianta AMD la 1266 MHZ iar la varianta ASUS la 1310 MHZ, un spor de performanta pe hartie de doar 44 MHZ.
Cu toate acestea, varinta ASUS Strix OC reuseste in parte si cu ajutorul sistemului de racire mai performant dar si a etajului de alimentare imbunatatit sa aduca in toate testele sporuri de performanta vizibile, bune dar nu exceptionale cum m aasteptam eu si o temperatura mai scazuta cu carwva grade la un nivel de zgomot de asemenea scazut.
Debutam astazi in sectiunea de teste cu o metoda mai simpla de afisare a rezultatelor testelor realizate de noi, bazata pe grafice cat mai simple gandite sa usureze experienta celor ce ne urmaresc de pe dispozitivele mobile, insa asupra acestei schimbari as dori sa aflu si punctul de vedere a celor ce ne urmaresc de pe PC, doriti sa mentinem schimbarea sau sa ne intoarcem la vechea metoda de efisare a rezultatelor? Astept comentariile voastre in sectiunea dedicata.
Acestea fiind zise, haideti sa vedem care sunt diferentele din punct de vedere a performantei brute inregistrata atat in benchmark-uri cat si in gaming intre cele doua variante.
Testele pot fi vizualizate AICI.
Am ajuns si al finalul acestui Video Review sau daca vreti, comparativ.
Printre punctele forte ale variantei ASUS Radeon RX 480 STRIX putem enumera cu usurinta: temperaturile mai scazute, Backplate inclus, etaj de alimentare modificat, silentiozitate fata de modelul de referinta cu ventilatoare ce se opresc atunci cand placa nu este solicitata, port DVI inclus pentru cei ce au monitoare mai vechi, Iluminare RGB, insa pe cealalta parte cele mai mari minusuri ar fi lipsa unui overclock mai semnificativ la procesorul grafic sau lipsa totala a overclock-ului in ceea ce priveste memoriile care ar fi permis cred eu obtinerea a inca cateva cadre in plus in timpul gaming-ului.
Nu ma intelegeti gresit, atat RX-ul 480 in varianta AMD cat si cel ASUS Strix sunt placi video exceptionale iar odata cu saturarea pietei vor face parte din PC-urile multor entuziasti sau gameri insa momentan pana la o maturizare suficienta a driverelor si aparitia mai multor jocuri pe DX 12 diferentele sunt suficient de mici incat variantele afermarket sa nu isi justifice din punct de vedere strict al performantei brute de calcul un pret semnificativ crescut fata de varianta de baza.
Cei care insa isi doresc in priml rand temperaturi mai mici, iluminare RGB, un etaj de alimentare fara probleme, ventilatoare mai silentioase si un strop de performanta in plus pot merge pe versiunile pregatite de integratori fara prea mari probleme, din acest punct de vedere o placa video cum este ASUS RX 480 Strix OC 8 GB fiind net superioara.
Modele de placi video bazate pe Chipset-ul RX 480 AMD in oferta evoMAG.ro pot fi vizualizate AICI.